Cornuri sarate cu branza

de Tuxedo in Aperitive / Garnituri, 28 Mai 2013 | 40119 vizualizari

 

Cornurile astea sunt un deliciu! nu va mint! de aceea reteta este dintr-un kg de faina, pentru ca veti manca pe nerasuflate unul dupa altul :-). sunt super fragede, calde sunt o nebunie, iar reci se pot papa pe post de paine. Prima data le-am servit in casa unei sarboaice si numai wow era la gura mea :-)), trebuie sa le incercati, reteta este super usoara, iar daca nu vreti cu branza, se pot face si fara sau chiar cu crenwursti, asa ca un aperitiv!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina de buna calitate (tip 000)
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1.5 lingurita sare
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 300 ml ulei (sau unt)
  • 2 galbenusuri (pentru aluat)
  • 2 albusuri pentru uns cornurile
  • 250 branza dulce sau telemea (optional)
  • susan sau mac pentru deasupra
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cornuri sarate cu branza:

Se face in primul rand maiaua, dintr-un pumn de faina si putin lapte caldut.

Intai dizolvam drojdia cu laptele caldut apoi adaugam faina si mestecam bine. Maiaua trebuie sa fie cleioasa si se lasa la crescut intr-un loc ferit de curent!

Intre timp pregatim aluatul. Acest aluat nu necesita prea mare atentie deoarece se amesteca toate ingredientele odata fara sa framantam prea mult, ca la cozonac.

Intr-un lighenas, se cerne faina, se adauga sarea, cele 2 galbenusuri, laptele caldut (cam 37 grade sa aiba) si zaharul, se amesteca totul cu mana pana cand s-a incorporat tot apoi adaugam maiaua care trebuie sa-si fi dublat volumul. Puteti astepta intai sa creasca maiaua si sa o adaugati in lighenas inainte de a mesteca.

Aluatul va fi unul gras, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie pentru a putea rula cornurile.

Se formeaza o bila mare de aluat care se lasa la dospit cca 1 ora, pana cand se dubleaza in volum.

Cand a luatul a crecut,  formam un cilindru pe care il taiem in 6 sau 7 bucati din care vom face bile de coca.

Se ia cate o bila si se intinde cu facaletul in forma rotunda pe planseta. Fiecare rotund se taie in raze (8 sau 10) care se vor rula de la baza mare spre varf, tragand de fiecare data cand rulam inspre noi pentru a forma cat mai multe straturi. Aluatul ne permite, fiind foarte elastic.

Pe fiecare raza se va presara putina branza, daca vreti, sau chiar bucatele de crenwursti sau ciuperci. Eu de obicei le fac cu branza sarata si le consum in loc de paine.

Dupa ce rulam cornurile, le asezam intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu foaie de copt, si le mai lasam cca 20 de minute sa creasca. Eu in timp ce rulez restul de cornuri, primele cresc si le bag in cuptor imediat ce am terminat toate cornurile de rulat, in ordinea rularii. Tin sa precizez ca vor iesi cam 40 – 50 de cornuri, deci veti avea nevoie de 2 – 3 tavi, asta daca faceti dintr-un kg de faina, dar puteti injumatati cantitatea. Eu fac dintr-un kg si bag jumatate din cornuri deja coapte la congelator pentru a le consuma proaspete in alta zi.

Dupa ce le asezati in tava, se ung fiecare cu albus de ou si se presara susan sau mac pe deasupra.

Se coc in cuptorul preincalzit la 200 de grade C pentru cca 25 de minute, sau pana cand devin aurii.

TIPS-URI

1

Se pot umple si cu branza dulce, ciuperci sau crenwursti.

2

Se mentin proaspete in congelator.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cornuri sarate cu branza" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv cornuri cu salam si cascaval Delaco